Sådan vælger du den bedste tablet for dig - Guide

2016-01-20

Tablet-markedet kan være lidt af en jungle. For at finde den bedste tablet er der mange ting man skal overveje og undersøge, inden den endelige beslutning skal tages. For at gøre det hele lidt nemmere for dig så giver Demovare dig her nogle gode råd så du kan finde den bedste tablet, som passer til dig og dækker dine behov. Så uanset om du er på jagt efter det bedste af det bedste eller bare en billig tablet, så vil vi prøve at give dig de bedste råd.

iOS, Android eller Windows?

Et af de vigtigste punkter når det kommer til valg af tablet er, at vælge det rigtige styresystem der passer bedst til dine behov.Tablet-markedet kan mere eller mindre deles ind i tre kategorier: Tablets som kører iOS, Android eller Windows.Selv om alle tre styresystemer er skabt til det samme formål, så varierer funktionaliteten bag de forskellige operativsystemer meget afhængigt af hvad det er man har brug for.

apple-logo
andriod
windows-logo

iOS fra Apple

Styresystemet iOS er udviklet af Apple. Tablets fra Apple er også bedre kendt under navet iPad, hvor den nyeste model hedder iPad Air 2 og iPad Pro. Disse tablets er kendt for at have et professionelt og stilfuldt design.

ipad-ios-2

iOS er designet til at være intuitivt som sikrer at alting er let at finde. Denne egenskab gør også, at styresystemet er anvendeligt for nybegyndere i tablet-verdenen. Brugerfladen i iOS består af app-ikoner som du kan flytte, slette eller organisere i mapper. Styresystemet er specielt bygget til at være simpelt og brugervenligt. Dette gør også, at iOS er nemt at komme i gang med, hvis man ikke er så vant til en tablet. Brugervenligheden i iOS gør også, at der ikke er så meget man kan gøre forkert som nybegynder. En iPad vil derfor klart være den bedste tablet for dig, hvis du leder efter en tablet som er enkel og nem at bruge. I Apples nyeste opdatering, iOS 9, er det blevet endnu nemmere at multitaske mellem apps. Derfor er det nu muligt, at have to apps åbne på samme skærm. Det sikrer at du kan fortsætte med at skrive besked på Facebook mens du f.eks. søger på nettet. Der er et kæmpe udvalg af apps i App Store, som er specifikt skræddersyet til iPad.

Hvis du vælger, at købe en iPad er det dog ikke den billigste mulighed for en tablet. Men brugervenligheden opvejer bestemt prisen, hvis man er nybegynder. Fordi der kun er en producent af iOS så er der ikke så mange valgmuligheder. Hvis du vil have en iPad så er det eneste du skal tage stilling til om hvilken en størrelse, hvor meget hukommelse den skal have og om den kun skal have WiFi eller både Wifi og Cellular.

Den vejlende nypris for en iPad Air 2 ligger på 3.799 DKK for 16 GB-modellen, mens den billigste iPad mini 2 ligger på 2.299 DKK. Det er dog ofte muligt at finde nogle rigtig gode tilbud på iPad og så er det faktisk muligt at få en billig tablet fra Apple selv om den hedder iPad. Vi anbefaler dog at man kommer ud i butikken i god tid ved sådan nogle tilbud.

Android OS fra Google

Googles Android-styresystem er meget udbredt på tablet-markedet. Styresystemet har en enkel startskærm som tillader enkel tilpasning afhængigt af brugerens behov. Her er Android utrolig fleksibelt, så du selv kan konfigurere brugerfladen. Det er for eksempel muligt at tilføje widgets så du nemmere kan følge med i det som er vigtigt. Styresystemet kan derfor også virke lidt uoverskueligt for nybegyndere i tablet-verdenen. Trods dette kan en Android-tablet sagtens være den bedste tablet for dig. Med de seneste opdateringer af Android har Google skiftet deres fokus, så du får mere brugervenlighed mens du stadig har mulighed af muligheder for tilpasning.

andriod os
Unknown-1

Android har Google Play som “app store”, hvor over 1.600.000 spil, musik, film og bøger er samlet på ét sted. Andriod OS er det man kalder open source, det vil sige at alle har mulighed for at bruge det helt gratis. Derfor findes der rigtig mange producenter af Android tablets. Alt fra dyre Asus og Samsung tablets til billige Denver tablets. Fordi der er så mange forskellige mærker som leverer Android tablets, har du som forbruger flere tilpasningsmuligheder når det kommer til processorhastighed. Ved at købe en tablet med en højere processorhastighed vil det betyde, at din tablet er hurtigere til at udføre forskellige opgaver. Dette kan give dig en indikation om hvilken af de Andriod tablets du kigger på som er den bedste tablet. Processoren vil specielt påvirke, hvor hurtig din tablet er til at skifte i mellem flere apps. De hyppigste hastigheder på processorer vil f.eks. være 1.4 GHz eller 2 GHz. Her står GHz for “gigahertz”, derfor gælder det at jo højere hastighed, desto hurtigere er tabletten. Hvis du vælger en tablet med en hastighed på 1.4 GHz er det for det meste nok til almindeligt brug i hjemmet. Derimod er 2 GHz ofte bedst til professionelle opgaver, som er mere krævende.

Hvis du bare har brug for en billig tablet til børnene eller til at lege med i stuen så anbefaler vi at du kigger nærmere på Andriod tablets. Her kan du ofte finde gode tilbud på en billig Android tablet helt ned til 500 kr. Det lidt bedre Andriod tablets som også kan bruges til lidt mere end bare sjov og spas starter på omkring 2000 kr.

Windows fra Microsoft

Et af de lidt nyere styresystemer er Windows 8 og 10 som er udviklet af Microsoft. Tablets som kører Windows 8 og 10 giver dig mulighed for at få en oplevelse der er på højde med din Windows-bærbar. Derfor består brugerfladen af Live Tiles, som du også kender fra din bærbar. En Windows-tablet skiller sig ud, ved at kombinere en touchvenlig brugerflade med en stor del af funktionaliteten i en Windows-bærbar. Start-skærmen i Windows 8 består af Live Tiles der giver liveopdateringer og notifikationer fra alt det som er aktuelt for dig. Disse Live Tiles kan bruges til mails, nyheder, kontakter, sociale opdateringer og meget mere. En fordel ved de fleste Windows 8 og 10-tablets er at de kan afspille Java og Flash-indhold. Der ud over kan den fulde version af Microsoft Office også bruges på en Windows-tablet så du nemmere kan fortsætte arbejdet uden nogen forhindringer.

window-tablet en-INTL-L-Andromeda-Devices-SU3-00001-RM4-mnco

Ligesom android-tablets har du også bedre mulighed for at tilpasse den hardware, som er i din tablet, fordi der findes mange mærker som producerer Windows tablets. På Windows-tablets er det også processorhastigheden som kan ændres på. Her er det vigtigt, at overveje, hvad din tablet skal bruges til. Her gælder den samme regel som for Android-tablets at hvis tabletten har 1.4 GHz i processorhastighed, vil den ofte være bedst til almindeligt hjemmebrug. Hvis din tablet derimod skal bruges til lidt mere krævende opgaver som Photoshop, vil en højere processorhastighed på 2 GHz være optimalt. Så hvis du leder efter en billig tablet som kan erstatte din bærbar computer og som skal bruges til mere end bare surf på nettet, så kunne en Windows tablet være den bedste tablet for dig.

Billige Windows tablets priser starter fra 500 kr. og op efter. Vi anbefaler dog at hvis du gerne vil have en god og billig tablet med Windows på, at ofre lidt mere da det giver dig en væsentligt bedre oplevelse af at bruge den.

Hukommelse - Hvor mange GB skal jeg bruge?

Ligesom mobiltelefoner og computere har tablets en indbygget hukommelse. Denne hukommelse afgøre, hvor mange apps, film og musik der er plads til på tabletten. Mængden af plads på de fleste tablets måles i “gigabyte” (forkortet GB) og varierer ofte fra 16 GB til 128 GB. En tablet med 16 GB kan siges at være “standarden” for de fleste, hvor 128 GB mest er til lagring af rigtig mange film og spil. Mængden af plads man har brug for afhænger derfor meget af, hvad tabletten bruges til. Som udgangspunkt kan man sagtens klare sig med 16 GB, så længde der ikke er alt for mange film og spil på tabletten. På tablet-markedet er det også blevet mere og mere almindeligt, at der er mulighed for tilføjelse af mere hukommelse. Det er dog kun Android og Windows-tablets som kan have denne funktion. Dette gør, at du har mulighed for at tilføje op til 128 GB ekstra hukommelse til din tablet. Den ekstra hukommelse kan tilføjes vha. et Micro SD kort, som kan købes med netop den mængde ekstra plads du har brug for. På den måde kan du altså på nogle tablets f.eks. 32 GB ekstra hukommelse på en 16 GB tablet. En god tommelfingerregel når du skal vælge den bedste tablet for dig er, at 16 gb som regel er nok til dem som bare skal bruge den hjemme i stuen, mens den bedste tablet med mere end 16 gb, vil være  for dem som skal have den meget med rundt og skal have mange spil og film på den når de er på farten.

Forskellen på App stores

apple-logo

App Store

Apples App Store på iOS er med sine 1.500.000 tilgængelige apps et kæmpe marked for apps der er specifikt designet til netop din iPad. På den måde er du altid sikret optimal kompatibilitet med din iPad. Der findes et stort udvalg af apps som kan downloades er gratis, mens andre apps kan købes for et mindre beløb. Noget som gør Apples App Store ekstra sikker, er de krav som stilles til nye apps. Apple har meget høje krav til deres App som gør det svært for hackere at få ulovlig adgang til din tablet. Dette gør dog også at de Apps du finder i deres App store er lidt dyrere end på andre platforme. Derfor vil enten en iPad, eller iPad Mini være den bedste tablet for børnefamilier når det kommer til sikkerheden med de apps som familien henter.

Google Play

Google Play er Androids svar på “app store”. Her har du over 1.600.000 spil, musik, film og bøger samlet på ét sted. Dette gør at Google Play er det ultimative sted med underholdning til din Android tablet. Oftest er det gratis-apps som er være tilgængelige. Google Play har knap så skrappe krav til apps som kommer på deres app store. Derfor er det vigtigt, at du er kritisk over for hvad du downloader. En android tablet er en super mulighed for børnefamilier, så længe man er lidt kritisk over for de apps man henter. Hvis du leder efter en App store med mange gratis apps, så er den bedste tablet for dig en med Google Play.

windows-logo

Windows Store

Den yngeste “app store” er Windows Store, som er godt i gang med at udvide deres sortiment af apps. I blandt de tilgængelige apps er f.eks. facebook og fotoredigering. Windows Store fungerer på samme måde som Google Play og App Store. Trods et mindre tilgængeligt sortiment af apps på Windows Store, kan de fleste fulde Windows-programmer, faktisk køre på en Windows-tablet. Det gør, at mange programmer fra f.eks. Adobe photoshop kan køre direkte fra skrivebordet. Dette er specielt en fordel, hvis du allerede har en Windows-pc. Så er du sikret, at både din tablet og pc nemt kan snakke sammen. Så leder du efter en tablet som kan det samme som din computer så er den bedste tablet for dig en med Windows Store.

WiFi og Cellular - Hvad skal jeg vælge?

Alle tablets har som udgangspunkt indbygget WiFi. WiFi er dit trådløse netværk som ofte vil være tilgængeligt i dit eget hjem, men kan også mere og mere findes i det offentlige rum som i toget, lufthavnen, hoteller osv.

Mange tablets modeller har også en version med det såkaldte “Cellular” indbygget sammen med WiFi. Denne form for internetforbindelse kan også kaldes for 3G eller 4G. Cellular sikrer at du uanset, hvor du er, har mulighed for at komme på nettet. Cellular er for det meste bedst i de situationer, hvor WiFi er utilgængeligt og oprettelse til internettet er yderst nødvendigt. Cellular-netværk virker ved at indsætte et simkort ligesom på en smartphone. Prisen og mængden af data du har tilgængelig afhænger af, hvilket teleselskab du har valgt. Det vil sige at hvis du rejser rigtig meget og har brug for at være på internettet hele tiden så vil den bedste tablet for dig nok være en med Cellular. Husk at kontakte din teleudbyder for at få den bedste pris og ved nogen selvskaber er det muligt at få et ekstra simkort til det abonnement du har i forvejen, helt uden ekstra beregning.

En misforståelse vi ofte hører, er at folk tror det kun er de bedste tablet som kommer med Cellular. Cellular har ingen indflydelse på ydelsen, kun din forbindelse.

Skærmstørrelse - Hvilken størrelse den bedste?

Når det kommer til tablets er det også vigtigt at du overvejer, hvilken størrelse skærm der er bedst for dig. De fleste tablets kommer nemlig i to forskellige varianter af skærm størrelser. Enten den store 10 tommer tablet-model, eller den lidt mindre 7-8 tommer tablet. En tablet som har en 10 tommer skærm, vil ofte være bedst til at se film og søge på nettet. Den ekstra skærmplads giver nemlig et bedre overblik. Et eksempel på denne slags tablet er Apples iPad Air 2 der med sin 9.7 tommer skærm er perfekt til afspilning af film. Hvis du ofte læser bøger på din tablet vil en 7-8 tommer tablet måske være det bedste tablet for dig. Tablets med en 7-8 tommer skærm vil nemlig ofte være ideelle til at læse bøger og spille spil. Den mindre skærm og mere kompakte størrelse gør det nemlig mere behageligt, at læse på i længere tid. Et godt bud på nogle fede tablets med denne størrelse er f.eks. Samsung Galaxy Tab S2, iPad Mini eller Nexus 7. En tablet som Nexus 7 fra Google er specielt god, hvis man leder efter en billig tablet til at læse bøger på. En 7 tommer er også ofte den bedste tablet til mindre børn da den er nemmere at håndtere for dem end en stor 10 tommer.

ipad-sizes

Afslutning - Den hurtige oversigt

Vi håber denne tablet guide har givet dig en bedre forståelse for, hvad det er du skal kigge efter når du skal finde den bedste tablet for dig. Der er mange ting at tage højde for når den bedste tablet skal findes, så for gøre det nemmere for dig har vi lavet en kort oversigt over hvilke type mennesker som har brug hvad så det er endnu nemmere for dig at finde den bedste tablet til dit behov. Husk at du kan finde de bedste priser og det bedste tablet udvalg ved at klikke her

Vælg den rigtige hukommelse

vælg 16GB

16 GB er for dig som skal bruge en tablet til hjemmet. Du vil primært bruge den i stuen til at surfe på nettet eller hente Apps fra en af de mange App stores. Du har den med på ferie og den kan indholde et par film til at underholde dig eller børnene.

vælg 32GB eller der over

32 GB eller derover er for dig som enten rejser meget eller gerne vil opbevare en masse billeder på din tablet. Du bruger tabletten til at lægge mange film, bøger, apps og billeder på den til at underholde dig når du er på farten.

vælg 128 eller der over

128 GB eller derover er for dig som skal bruge en tablet til virksomhed eller skolebrug. Du vil gerne køre programmer som på en rigtig computer og i langt de fleste tilfælde vil du vælge en tablet med Windows.

Bare WiFi eller WiFi & Cellular

vælg kun WiFi

De fleste mennesker vælger en tablet med kun WiFi. En kun WiFi model er for dem som bruger tabletten i hverdagen hvor de oftest har adgang til et Hotspot eller en WiFi forbindelse i hjemmet. Dette er det meste normale at vælge, men hvis du en dag skulle befinde dig uden adgang til et Hotspot eller WiFi så huske på at du kan dele internettet fra din telefon til din tablet.

vælg WiFi & Cellular

Rejser du meget eller har du brug for konstant at være online med din tablet uanset hvor du befinder dig, så skal du vælge en model med WiFi & Cellular. På den måde får du ikke en ustabil forbindelse og du har dækning uanset hvor du befinder dig. Husk på at sim-kort til en tablet koster penge og prisen varierer afhængigt af din udbyder.

Den rigtige skærmstørrelse

7 & 8 tommer

7 og 8 tommers tablet er bedst hvis du leder efter en tablet til at læse bøger på. Den lidt mindre skærm gør det nemmere at ligge med den i sengen eller holde den i sofaen i længere tid. 7 og 8 tommers tablets er også gode til børn da de også har nemmere ved at håndtere dens størrelse. Prisen er oftest også lavere på disse tablets.

9 & 10 tommer

9 og 10 tommers tablet er bedst hvis du gerne vil spille spil, se billeder eller video på din tablet. Den ekstra skærm plads gør at oplevelsen af at bruge din tablet er væsentligt bedre end ved en af de små 7 og 8 tommers tablets. Disse tablets er oftest gode til hjemmet eller når du skal ud og rejse.

12 tommer og derover

12 tommer eller derover er bedst egnet hvis du leder efter en tablet til din virksomhed eller skolebrug. Den ekstra skærmplads gør det nemmere når du skal holde styr på dine mange dokumenter og programmer som du har åbent. Dette er oftest Windows tablets som tilbyder denne størrelse, men også Apple har udgivet deres version som iPad Pro.

Er du stadig i tvivl?

Er du stadig i tvivl om hvilken tablet som er den bedste for dig? Så husk på du altid kan spørge om hjælp og vejledning i vores chat eller sende os en mail ved at klikke herVi står altid klar til at hjælpe og har altid de skarpeste priser på elektronik.

Skrevet af

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kommentar til dette indlæg