VR Sammenligning

2017-07-07

Hvad er VR?

VR står for Virtual Reality (Virtuel virkelighed) og er en teknologi der har eksisteret helt siden 1950erne, men som først nu for alvor lever op til de forventninger vi som forbrugere har. VR handler om at indleve sig i en fiktiv verden, ved hjælp af et VR-headset (som set herover). Man tager simpelthen headsettet på og ved hjælp af motion tracking og skærme til ens øjne vil man opleve ikke bare at spille et spil, men fornemmelse af at være til stede i spillet selv. Man oplever lyd og billede igennem headsettet, som holder styr på hvor man er, hvilken retning man vender og hvordan man bevæger sit hoved. Der findes også hand motion controllers der kan købes til forskellige VR headsets, som har til formål at man også får sine hænder med ind i den virtuelle verden og kan gribe fat i de fiktive objekter osv. Denne artikel vil dog lille vægt på VR-headsets i sig selv, da de er kernen for teknologien.

Hvor skal du begynde?

Har du også lyst til at prøve Virtual Reality, men ved ikke hvilket gear du skal købe eller om din computer kan holde til det? Så har vi guiden til dig lige her. Der er flere udbydere af VR-oplevelser på markedet, men i denne guide vil vi specifikt fokusere på VR til computere og ikke til konsoller. Dvs. at Playstation og Xbox ikke er med i løbet denne gang. Dog skal det siges at konsollerne er et godt valg hvis man vil have en billigere alternativ til at prøve VR. Kvaliteten kan ikke følge med VR til computer, men det er ganske fornuftigt i forhold til prisforskellen og så skal man ikke bekymre sig om specs og setup på samme måde. Med det sagt, så taler vi her om to udbydere af VR, som er i en kvalitetsorden af sig selv, som deres pris også afspejler. Nemlig Oculus Rift og HTC Vive. De har hver deres fordele og ulemper, men er dog meget tætte på hinanden i forhold til kvalitet. For at holde det nemt og overskueligt, lister vi herunder de vigtigste faktorer hvor de to produkter er forskellige, når det kommer til ens VR-oplevelse.

Hardware- og Software-krav

Den skujlte pris når det kommer til VR er dog de krav denne hardware ligger på ens computer. Du skal som minimum have en Windows PC med et Nvidia GTX970 eller Radeon RX 480 grafikkort hvis du vil bruge et HTC Vive headset. Med Oculus Rift er kravet lidt mindre, værende minimum et Nvidia GTX 960 grafikkort. I forhold til processorkraft og RAM, så er det Oculus der er mindst krævende. Og det er jo ikke trådløst desværre, så du skal være beredt når det kommer til nogle ledninger og sikre dig at du har de rigtige ports i din computer. Her er de forskellige krav til din PCs porte alt efter hvilket VR-headset du køber. Vive har for kort tid siden annonceret at de har i tanke at virke med Mac-computere i den nærmeste fremtid, men hvis du vil have en Oculus Rift, så skal du ikke have en Mac. Udviklere har nemlig sagt at de ikke vil satse på Mac før end at Apple laver en god computer :P

Spiludvalg

Som det ser ud lige nu, så har Oculus Rift det største udvalg af spil at kaste sig over, men de mange indie developers som HTC er begyndt at arbejde sammen med på det sidste, gør at de nok ikke er langt efter. Nogle af de titler som kan anbefales er som følger.

Oculus Rift
  • DiRT Rally
  • SuperHot VR
HTC Vive
  • Space Pirate Trainer
  • Raw Data

Pris

Den danske prisforskel imellem Oculus Rift og HTC Vive er ca. 2.500 kr. Med HTC som den dyreste. I alt for HTCs Vive er det alligevel en forskel der kan påvirke en forbrugers beslutning. En af grundende til at HTC Vive er dyrere er at den har et kamera foran på headsettet, som hjælper ved at give en advarsel når man kommer for tæt på vægge og lignende imens man er i VR. Oculus Rift har ikke denne ekstra funktion og kræver tilkøbning af ekstra udstyr for at dette kan lade sig gøre.

Konklusion

HTC Vive er en del dyrere, men har også et par ekstra funktioner. Kvaliteten af VR er næsten den samme, men man kan eventuelt spare på opgradering af ens computer hvis man køber HTC Vive, da den er mindre krævende hvad angår både RAM, grafikkort, porte og processor.

VR-markedet har rykket sig meget de sidste par år og det begynder nu for alvor at være en oplevelse der kan give sand indlevelse i en virtuel verden. Hvis du er typen der gerne vil opleve VR nu da det rent faktisk begynder at storme derudaf, så kan det godt anbefales. Det vil sige, hvis du gerne vil være med på trenden nu når den for alvor har opnået god kvalitet og du ønsker at støtte teknologien fremadrettet, så kast dig endelig ud i det. Hvis du derimod ikke er parat til at give så mange penge for et dyrt stykke legetøj, stadig med et begrænset katalog af spil, så synes vi at du skal vente lidt endnu.

Her hos Demovare har vi altid et godt tilbud på PCer! Tjek eventuelt ud hvad vi har at byde på her  

Skrevet af
Andreas Lund Andersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kommentar til dette indlæg